keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Apple & beer

härski hotelli, san francisco

kaupungissa on kylmä. ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon ollaan jouduttu lyömään hupparia päälle ja takkia niskaan.ei se huono juttu ole, vaikka kyllähän losin lämpöön ja newport beachin rantoihin ehti jo tottua. diggaan mun nahkatakista!

sitten asiaan: san fransisco on todella bueno. kylmät väreet tuli ensimmäisen kerran jo pyhäpäivän iltana, kun oaklandilaiselta steissiltä startannut bussi kaarsi bay bridgeä pitkin salmen toiselle puolen. friscon valot piirsi vaijerien väliin näyttävän siluetin.

monipuolinen ja värikäs kaupunki houkuttelee seikkailemaan, ottamaan paikoista selvää. löytyy järjetön määrä eri väestökeskittymiä, länsirannikon wall streetiksi luonnehdittu financial destrict pilvenpiirtäjineen, ostosmahdollisuuksia joka lähtöön ja jäätävää arkkitehtuuria tukkimaan kameran muistikortti.



vesi on myös yksi aika viilee elementti. tyyni valtameri ympäröi kolmesta suunnasta niemekettä, jonka päälle kaupunki on aikoinaan pistetty pystyyn. friscoa ympäröiviin kaupunkeihin, punapuilla vuorattuihin luonnonpuistoihin ja sideways-leffasta tuttuihin viinitiloihin johtaa hervottomia siltoja. ne on massive ja cool.

. . .


serkusten samoilu uudessa betoniviidakossa pyörähti käyntiin nöyrällä tutkiskelulla ja uuden mestan ihmettelyllä. koska oltiin vielä kevyesti kujalla, päätettiin vaan ottaa chillisti ja arpoa kaupoissa. maanantaina paineltiin illalla eteläsataman tuntumaan valtavalle baseball-stadionille, jossa paikallinen giants paketoi pitttsburgh piratesin härskisti 9-3. itse matsi aiheutti lähinnä haukotuksia, mutta jättiläismäinen stadion meininkineen ja jäätävine purilaisineen oli kokemus sinänsä.

joku hölmöläinen on joskus erehtynyt kuvailemaan friscoa seitsemän kukkulan kaupungiksi, vaikka oikeestihan luonnehdinta osuu roomaan. täällä kukkuloita on yli 30 (!) ja sen todellakin huomaa: on vaikeeta ravata katuja ees taas, kun jalat huutaa leipää jo parin korttelin jälkeen! onneks on kätevät cable carit, raitiovaunujen isoisät, jotka roudaa jengiä paikasta toiseen.



justiin tänään köröteltiin semmosella pohjoisen fisherman's warfista takaisin keskustaan. historiallista kyytiä siistimmäksi muodostui kuitenkin reittiä halkonut chinatown, joka on maailman suurin kiinalaiskeskittymä itse maan ulkopuolella. siellä sitten kysyttiin paikalliselta vinkkiä johonkin hyvään raflaan, ja saatiinkin perusteelliset ohjeet niin laadukkaaseen kinkkimestaan, että makuhermot huutaa vieläkin hoosiannaa. jösses mitä kanaa!



se fishermanin fisula oli vähän ylihypetetty mesta. berlitzin matkaoppaassa väitetään kivenkovaan että paikka olis yks kaupungin kuumimpia nähtävyyksiä, mutta lähinnä se oli vaan satamaan rakennettu kirppis. sieltä pääsi kuitenkin opastetuille lauttakierroksille tsekkaamaan golden gaten siltaa ja alcatrazin vankilaa.

tursistipelleilyä tai ei, mutta mereltä käsin nähtävyydet pystyi aistimaan niin että vatsanpohjasta raapaisi - kijriamellisesti. aallokossa heilunut lautta keikkui nimittäin niin helkkaristi, että japanilaisturistit lenteli pitkin kansia! siinä sai canonit ja nikonit kyytiä, haha.



. . .

meidän hotelli on ihan friscon ytimessä, vaan kivenheiton päässä kaupungin sydämeksi väritetyltä union squarelta. sijainti onkin sitten ainoa plusmerkki, jonka tää pulju ansaitsee; patteri pitää ihan älytöntä ääntä, hissi on hasardi ja käytävillä haisee ruoho. telkkarikin on ihan susi. mutta halpa tää on! siitä ei pääse mihinkään.

turvallisesta locationista huolimatta ei tarvi erehtyä kun kortteli pari väärään suuntaan, ja vastaan alkaa tulla ihmeellistä jengiä. laitapuolenkulkijat tuijottaa sua pitkään, ruinaa rahaa ja yrittää hieroa tuttavuutta mitä erilaisin keinoin. ykskin äijänkäppänä yritti onkia taaloja vitsiä vääntämällä:

"yo kundit! tiedättekö mitä hyvää on kodittomassa muijassa? sen voi heittää kadulle koska vaan!"

semihyvä läppä, mutta bucksit jäi sillä kertaa heittämättä.

. . .

pari korttelia pääkatu geary streetiä etelään löytyy sony entertainmentin pystyyn pistämä metreon, korttelin kokoinen teknologiapesä. sieltä löytyy mm. planeetan parhaat leffateatterit, joita käytiin äsken vähäsen testaamassa. tiketti maksoi kympin, ja hinta oli laatuun nähden vähintäänkin kohtuullinen. ei valittamista!

muutenkin tekniikka näyttelee tässä kaupungissa aika isoa roolia. friscohan on osa piilaaksoa, joka puolestaan on teknologialle sama kun mitä kanada on jääkiekolle.

kaikki suurimmat it-firmat applesta googleen pitää majaansa ihan tässä hollilla. alan liikkeitä on joka kadunkulmassa, vastalanseerattuun ipadiin törmää kaikkialla enkä oo nähnyt vielä ketään, jonka luurissa ei komeilis blackberryn tai omenan logo. nokia on ihan menneen talven lumia, pelkkä vitsi.



sen sijaan koffin keitto vois olla kova sana näillä nurkilla. bud light on ihan jees ja milleriäkin kurlaa hätätapauksessa, mutta muuten paikallisessa sopassa ei oo kehumista. yleensä tulee tilattua vaan jotain perus heinekenia tai stellaa. tai jotain älytöntä meksikolaisbisseä, jota vetelin huiviin äskenkin. oli muuten hiton hieno baari! oikein tulet kaminassa ja kaikki.

. . .

huomenna baarien tutkailu jatkuu north beachissä, jonka pitäis olla mestojen mesta. sitä ennen pitäis viedä pyykkiä laundryyn ja lähetellä vähän postikortteja... jees, pakko muistaa.

nyt nukkumaan!

frisco over & out.

- e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti